· 

Het volk van de korrigans

Korrigan is een elf of dwergachtig wezen uit de Bretonse mythologie. Ze zijn altijd wel ergens in de buurt zijn als je door het Bretons landschap dwaalt. Korrigan kan vertaald worden met kleine dwerg en komt in andere naamvarianten voor, zoals kérion, kornandon, kormandon, ozigan, ozégan, nozigan, torrigan, viltañs, poulpikan, poulpiquet, paotred ar sabad.

 

Uiterlijk

Een korrigan heeft mooi haar en rode oplichtende ogen. Ze worden beschreven als belangrijke prinsen of druides die tegen de christenen vochten in de tijd dat de apostelen naar Brittannie kwamen. De wezens haten priesters, kerken en de maagd Maria. Ze hebben de macht over toekomstvoorspelling, gedaanteverwisseling en ze hebben de snelheid van het licht.

Net zoal sirenes en zeemeerminnen zingen zij, kammen hun lange haren en jagen zij bij fonteinen en bronnen. Ze kunnen mannen verliefd op zich laten worden, maar doden hen wanneer dit gebeurt.

 

In verhalen houden ze graag mensen voor de gek en laten zich aan hen zien, terwijl ze dansen of een schat bewaken. Ze brengen wisselkinderen en stelen de menselijke baby's. In de nacht van 31 oktober(Samhain/Halloween) zijn ze in de nabijheid van hunebedden en dolmens om slachtoffers op te wachten

Reactie schrijven

Commentaren: 0