· 

Nutdust - De verhalen

Het verhaal achter 'Nutdust Clansman'

 

Hoog in het hart van de Schotse Hooglanden, waar de rivieren helder zijn, en de sneeuw de hoge bergtoppen bedekt, is al eeuwen iets mysterieus aan de gang. Het mysterieuze evenement zou elke 10 jaar plaatsvinden, wanneer de strengste winter plaatsmaakt voor het diepste, aantrekkelijkste lentegroen. Want op die dag, en gedurende slechts 1 uur, worden de uitgestrekte bergketen Ben Mòr Bàlaichean en de wilde bloemen bedekt met een witte stofachtige substantie. Oude Schotten geloven dat het fenomeen een geschenk van de goden was om de lendenen van de mannen te versterken, hun mannelijkheid te beschermen tegen de ontberingen van het kiltdragen, en hulp bij het aantrekken van seksuele partners, en verzekeren van hun toekomst dat erfgenamen sterk zullen zijn en voorspoed zullen kennen. Vanuit dit geloof is de naam  ‘Cnò Duslach clansman’ of ‘Nutdust clansman’ afgeleid. Eenmaal aangebracht op de balzak, is men ervan overtuigd dat alleen de frisse lucht de aantrekkingskracht van Nutdust naar boven brengt. Daarom dragen de Schotten al generaties lang geen ondergoed onder hun kilts. De Schotten hebben ook eeuwenlang het recht om mijlenver te reizen om zoveel flessen als ze willen te vullen met Nutdust, om het te bewaren tot hun trouwdag, of oudjaarsavond. Tot op de dag van vandaag maakt elke ware Schot de ontmoedigende onderneming om de  Ben Mòr Bàlaichean te beklimmen. Ze blijven geloven in de kracht van Nutdust. En ze verontschuldigen zich niet voor het niet dragen van ondergoed.

Het verhaal achter 'Nutdust Wildling'

Men zegt dat de grote Schotse strijders van eeuwen geleden 3 eerste levensbehoeften hadden: hun zwaard, hun kilt, en hun Nutdust. De mysterieuze Wildling poederachtige substantie zou ontdekt zijn op de prachtige berg Ben Bonnsporan door de grote clansman van de lokale Glens. Zijn genezende kracht is van generatie op generatie doorgegeven, en alleen een ware Schot weet het te vinden. Men zegt dat de Schotse strijders nooit zonder Nutdust het slagveld op gingen. Ze brachten het in twee lagen op de testikels aan. De eerste laag om de mannen te beschermen tegen de dood en om de krijgersgeest wakker te ontwaken. De tweede laag wordt aangebracht om hun toekomstige zaad te beschermen, en om hun seksuele partner te lokking. De tintelende sensatie en de geneeskrachtige eigenschappen betekenen dat degene die het gebruikt, geen ondergoed meer nodig heeft. En tot op de dag van vandaag vertrouwen de Schotten op de legende van Nutdust.

Het verhaal achter 'Nutdust Laddie'

Nutdust Laddie of Cnò duslach laddie, werd ontdekt in de grote meedogenloze wildernis van de grote Glen Teaghlach Seudan. Het werd gevonden in de steel van de zeldzame Witte Stof distel, Schotlands nationale plant. Het poeder zou ongeëvenaarde bedwelmende eigenschappen hebben. Gedurende de eeuwen die volgden hebben velen de grote Glen bezocht, op zoek naar Nutdust. Maar zijn vindplaats is een goed bewaard geheim onder bepaalde keuterboeren. De oude Schotse keuterboeren geloofden dat een snufje genoeg was om zelfs de knapste meisjes - en soms jongens - tot over hun oren verliefd te laten worden op de Schotse mannen, die het mysterieuze poeder gebruikten. En de Schotse strijders geloofden dat Nutdust een man woester maakte tijdens de strijd. Nog steeds zijn de Schotten ervan overtuigd dat het kenmerk van een gewillige man om zijn kroonjuwelen losjes in zijn kilt te laten hangen, maar dat je een echte Schot kan herkennen aan zijn Nutdust.

Reactie schrijven

Commentaren: 0