· 

Jacobite glass, een 18e eeuws teken van verzet - Deel 2

Rosa x alba

Het meest bekende symbool is de 'Stuart 6-petaled Rose', oftewel de zesbladige Stuart Roos. De herkomst van deze roos is ietwat mysterieus.

Deze Rosa x Alba groeit in heel Schotland. Het is een struikachtige roos, met grijs-groen samengesteld gebladerte, en kleine 5-bladige bloemen.

Zowel de Rode Engelse Roos ('Rose of England') als de roos van de Hertog van York (Rose of Duke York) hebben vijf bladeren. 

Maar de witte gegraveerde witte roos, die de Stuart-monarchie symboliseert, heeft 6 blaadjes, en wordt meestal voorzien van 1 of 2 knoppen. De bloemknoppen verwijzen naar James III, Charles Edwart Stuart en/of Henry Stuart (notabene: Henry werd kardinaal in Rome, en claimde nooit de troon).

In de jaren die uiteindelijk leidden naar de slag om Culloden (1746) werden Jacobieten gedwongen elkaar in het geheim te ontmoeten. De witte roos of witte kokarde (een bloem gemaakt van linten, vaak op een hoed gedragen) werd dan ook een cryptische manier om een aanhanger van de Jacobieten te identificeren. Een andere legende vertelt dat Bonnie prince Charlie, op weg naar het zuiden om de Rebellen-opstand van 1745 op te richten, een witte roos plukte langs de kant van de weg en deze op zijn hoed bevestigde.

Een van de vroegste verwijzingen van de Jacobieten naar de Schotse witte roos, was met de geboorte van James III, op 10 juni 1688. Deze dag zou de 'langste dag zijn, waarop de witte roos bloeit'.

Eikenblad

Het eikenblad vertegenwoordigt de boom, waarin Charles II zich verstopte om te ontsnappen aan de Cromwellians in 1651.

 

 

 

Ster 

De ster staat symbool voor koninklijk, en het gehoopte eerherstel van de Stuart-koningen.

 

 

Anjer

De anjer is een minder bekend symbool (Carnation in het Engels). De anjer is een cryptische vertaling van Coronation (kroning). De anjer staat symbool voor het doel van Jacobieten, maar is ook een voorteken. 

1720 was een dieptepunt in de Jacobieten-opstand.

Een ongewoon vroege bloei van de anjers in januari 1720, nadat James Edwar Stuart was geboren werd gezien als een voorteken.

 

De tombes van beide heersers werden tot 1898 steeds bedekt met anjers.

Nachtvlinder

 

De nachtvlinder staat symbool voor de terugkeer van de ziel en de Stuart-koningen, net als dat alle Schotse mannen terug zullen keren naar hun geboortegrond.

Narcis

 

Narcissen symboliseren hoop - de terugkeer van de lente - en de terugkeer van de Stuart-monarchie.

Bij

 

Bijen symboliseren vruchtbaarheid en wederopstanding naar een nieuw leven, zonder verval.

Vogel tijdens de vlucht

De afbeelding van de Stuart-erfgenaam als vogel, die of vlucht of wederkeert, was algemeen bekend. Verschillende soorten vogels werden afgebeeld op glazen voorwerpen, in gedichten maar ook door schrijvers die de Jacobieten-opstand steunden. Vaak wordt de vogel afgebeeld als een gekuifde gaai. De redenen hiervoor variëren van de verwijzing naar de naam 'James' en naar naar 'Aesop's fabels'.

 

 

 

 

 

Andere symbolen

Andere symbolen die veel werden gebruikt waren:

- Zonnebloem

- Kamperfoelie

- Vergeet-me-nietjes

- Jacobs ladder

- Distel

- Kompas (meestal op karaffen)

- Bergtoppen (zelden)

- Portretten (zelden)

- Diverse motto's

- Diverse gecodeerde woorden, zoals Fiat ('Laat'), Redeat ('Opbrengst'), Redi ('Terugkeer'), Resirescit, Radiat ('Schijnt'), Turno Tempus Erit ('De tijd zal zijn'). En het meest gebruikte woord van al: 'Amen'

 

Tot slot

De meeste Jacobieten-glazen werden tussen 1746 en 1790 gemaakt. Toen Prince Charlie overleed in 1788 stagneerde de productie. In de 19e eeuw was er echter een opleving in de belangstelling voor de Jacobieten, en die belangstelling duurt nog steeds voort.

 

http://www.mfordcreech.com/Jacobite_Glasses_&_Their_Symbols.html

Reactie schrijven

Commentaren: 0