· 

Wild hairy Haggis

Wild Hairy Haggis

De Wild Hairy Haggis, oftewel de Haggis Scoticus, is een diertje dat volgens de Schotse verhalen en legenden, thuishoort in de Schotse Highlands. Men zegt dat de haggis (de traditionele Schotse maaltijd) gemaakt wordt van Wild Hairy Haggis. Volgens sommige andere bronnen, zijn de linker- en rechterpootjes van ongelijke lengte zodat het zich beter en sneller over de steile bergkammen en heuvels kan bewegen. Het moge wel duidelijk dat zijn de Wilde Haggis zijn leefomgeving op een manier kan benaderen hierdoor.

 

Twee soorten

Er schijnen twee soorten Wild Hairy Haggis te zijn:

1. de soort met langere linkerpootjes

2. de soort met langere rechterpootjes

 

De eerste soort kan alleen tegen de klok in over de bergen en heuvels scharrelen. De tweede soort kan alleen met de klok mee over de bergen en heuvel scharrelen.

De twee soorten leven vredig naast elkaar, maar kunnen niet met elkaar fokken (mengen).  Als het mannetje uit de ene soort een vrouwtje uit de andere soort wil dekken, moet hij zijn snoetje in de richting van het gezicht van het vrouwtje keren, wat er weer voor zorgt dat hij zijn evenwicht verliest voordat hij haar kan bespringen. Als gevolg van deze moeilijkheid, wordt de nadruk gelegd op de verschillende pootlengtes van de beide soorten.

 

 

De Wilde Haggis in de media

In een aflevering van River Cottage gaat de presentator Hugh Fearnly-Whittingstal op jacht naar de Wilde Haggis, op zoek naar de echte haggis om zijn maaltijd mee te bereiden. De lokale mensen zijn erg overtuigend in deze aflevering maar ze onthullen niet echt wat een Wilde Haggis is (de eerste 2 Youtube filmpjes).

In een aflevering van The Goodies gaan de drie hoofdpersonen op zoek naar de Wilde Haggis, om zelf op te eten. Kort daarna hebben ze een ontmoeting met een Doedelzak spin (3e Youtube filmpje). In de boekenserie 'Spearwielders Tales' van R.A. Salvatore is een van de gevaren die de held trotseert een Wilde Haggis. In 'Wintersmith' van de 'Discworld'-serie van Pratchett zegt Rob Anybody van de op schotland geinspireerde elfjes, de Nac Mag Feegie, dat hij op jacht is naar de haggis als reden waarom hij rondkruipt in een cottage van een heks. Als de heks wijst op een soort pudding van schapenmaag en organen, verklaart Rob dat dat is voor als je het echte dier niet kan vinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0